Gerhard Eskes,

50 jaar zelfstandig rijwielhandelaar


“Een complete verrassing”! aldus Gerhard (‘Geert’ voor de Steendernaar), terugblikkend op het feestje, dat onlangs voor hem werd georganiseerd, vanwege het feit dat hij 50 jaar in het fietsenmakersvak zit. “Ik kreeg pas iets in de gaten toen ze hier thuis met een koelkast gingen slepen, ha, ha”. Het is een geslaagd feest geworden met familie, vrienden en bekenden, vooral uit de wielersport. Onze redactie was vanzelfsprekend op de hoogte van dit heuglijke feit. Ja zo gaat dat met de Steenderse Tamtam, “Wule be’j de redaksie heur’n nog wel ‘ns wat”."

Dus via de echtgenote Jannie – die kennelijk beschikt over zijn drukke agenda – een afspraak met de aanstaande jubilaris. Nou dacht ik Gerhard redelijk te kennen, maar dan pas besef je hoe veelzijdig die man is. Waar die zich allemaal mee bezighoudt!
Foto gaat hier

Overname bedrijf van Vader Hendrik Eskes

Het begon toen Gerhard 18 jaar was en als gevolg van de ziekte van zijn vader min of meer gedwongen werd de fietsenzaak van hem over te nemen. Die runde het bedrijf overigens al sinds 1927, dus volgend jaar bestaat rijwielerhuis Eskes 90 jaar. Het is maar dat u het alvast weet! Vanwege de jonge leeftijd van Gerhard moest door tussenkomst van de Kantonrechter een zogenaamd beperkte handlichting worden verleend. Daarmee werd hij gerechtigd het bedrijf te runnen. Gerhard zat op de Mulo en stopte daarmee, "Ik was meer aan het schaatsen dan op school", grinnikt hij. Toch maakte hij later een inhaalslag, het HAVO- en het middenstandsdiploma zijn met succes behaald. Tekenen was en is een van zijn hobby's, het uiteindelijke examen voor een LO akte tekenen liet hij destijds schieten. "Te druk, ha, ha".

Veelzijdigheid

De veelzijdigheid van Gerhard blijkt uit zijn creativiteit, zoals tekenen en schilderen, maar ook sportief staat hij in zijn mannetje; schaatsen, wielrennen, veldrijden en tennissen. Tot zijn 30e jaar gevoetbald, totdat er geen elftal meer gevormd kon worden. "Teveel doorgezakt", ha, ha. En wat dacht u van de bakfietsen races, ooit een van de hoogte punten in het Achterhoeks en Steenders vermaak. Het idee was ontstaan in Zelhem en leidde in deze regio al gauw tot een ware competitie. Team Eskes was er prominent de smaakmaker van en werd vijf keer Nederlands Kampioen. Rijen dik stond het publiek hier aan de Bernhardlaan om niks te missen van het bakfietsen spektakel! Dat waren nog eens tijden!

Genealogie

Nieuwsgierig naar zijn "roots" houdt Gerhard zich ook bezig met genealogisch onderzoek. Hij somt moeiteloos een enorme hoeveelheid namen op, verbonden aan familie en voorouders. Inclusief waar ze vandaan kwamen en de dagelijks kost mee verdienden, in Bronkhorst, Toldijk, Hengelo. Over wie met wie, over Oom- en Tantezeggers, wat ze uitvoerden, of de buren wel of geen kippen hadden, enzovoort. Het begint bij uw verslaggever te duizelen zodat ik besluit aan deze hobby misschien ooit een apart hoofdstuk te wijden. Wellicht in samenspraak met onze Historische Vereniging. Voldoende materiaal verzekerd!

Humor

Gerhard heeft een bijzonder gevoel voor humor en weet de dingen raak te typeren. Zo werd hij gevraagd een advertentie te plaatsen in het plaatselijke Motorclubblad 'De Blijde Rijders'. Hij voorzag de door hemzelf ontworpen advertentie met de text: "Er zijn momenten dat je beter kunt gaan fietsen........" Of de ronkende motoren ooit massaal zijn ingelruild voor een goeie fiets vermeldt de historie niet. Beroepsmatig heeft hij ook niet stilgezeten. Hij werkte tussendoor nog 15 jaar als taxichauffeur en ook nog bij 'Baas Fietsen' in Warnsveld en 'The Bike Store' in Zutphen. Voor de stichting Siza (fietsenwinkel/werkplaats) op 'Het Dorp' in Arnhem zette hij zich in als zaakvoerder en begeleider van cliënten met een beperking. Het sociale hart klopte als vanzelfsprekend! Dat geld zeker ook voor echtgenote Jannie. Die heeft na jaren in de zorg te hebben gewerkt, haar draai gevonden in de Thuis Zorg Winkel. "Ik vind het nog steeds veel te leuk om te stoppen", verteldt ze. De kinderen zijn al lang de deur uit. Anna woont in Amsterdam en Joost in Kranenborg. Gerhard en Jannie reizen eenmaal per 14 dagen naar Amsterdam om op te passen en te genieten van hun hun inmiddels 8 maanden oude kleinzoon Boris. "All inclusive", dus met overnachting en mee-eten. Het bereiken van de 65 jarige leeftijd is voor Gerhard geen reden geweest om te stoppen met de verkoop en reparatie van fietsen. Op maandag en vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur kunt u nog steeds bij hem terecht voor de aanschaf van een fiets en voor vakkundige nazorg en reparatie, mooi toch? Laten we blij zijn dat we in Steenderen nog zo'n Fietsenzaak hebben!

Tekst: Bart van Rooij